Curatorial statement 2017

Suomessa on hankalaa kävellä kymmentä minuuttia mihinkään suuntaan ilman, että vastaan tulee järvi. Tämä on tietenkin liioittelua, sillä toki liplattavia laineita voi välttää. Kuitenkaan romantisoitu kuva Suomesta tuhansien järvien ja saarien maana ei ole pelkkää huuhaata. Kun saapuu lentokoneella mille tahansa suomalaiselle lentokentälle, vesi antaa tietä maalle, ja ne kietoutuvat yhteen saaristoksi niin, että on hankala tietää, kumpi on kumpaa. Luonnonvedet ovat Suomessa dynaamisia. Tämän takaavat dramaattiset lämpötilanvaihtelut, jotka saavat veden muuttamaan olomuotoaan yhtä dramaattisesti: nesteestä (todella) kiinteäksi ja taas nesteeksi yhden vuoden aikana. Talvisin vesi muuttuu jääksi, jolle voi esimerkiksi pysäköidä autoja ja sytyttää nuotion.

Tämä muuntautumiskyky ja kyky muuttaa havaitsemaamme maailmaa kiehtoi meitä, kun rakensimme vuoden 2017 ANTI-festivaalin ohjelmaa vesi-teeman ympärille. Tänä vuonna teemme yhteistyötä Our Water-Conscious Land -projektin kanssa. Hankkeen tarkoituksena on edistää sitä, että Suomi 100-vuotisjuhlavuotenaan toimisi kansainvälisenä puhtaan veden, sen säilyttämisen ja suojelemisen puolestapuhujana.

Me ajattelimme vettä ja vapaa-aikaa, matkustelua ja tutkimusretkiä, pohdimme  kauppaa, teollisuutta ja markkinavoimia, makeaa vettä, suolaista vettä, harmaavettä ja sen puhdistamista ja käsittelemistä niin kotitalouksissa kuin teollisellakin tasolla. Ajattelimme sitä, kuinka aine, joka peittää suurimman osan maapallon pinnasta, on myös ihmisruumiin tärkein rakennusaine. Ja me ajattelimme rajoja, kansallisuutta, maahanmuuttoa, maastamuuttoa ja pakolaisuutta. Jokapäiväiset tapahtumat maailman merillä kysyvät näitä kysymyksiä meiltä, ja asia on kiireellisempi kuin vuosiin.

Kevään aikana olemme tehneet yhteistyötä Itä-Suomen yliopiston New Start Finland! -tutkimusprojektin kanssa, ja sen yhteydessä ANTI-festivaali toteuttaa yhteisöprojektin taiteilija Ernest Truelyn johdolla. Projektissa työskennellään suomalaisten nuorten aikuisten sekä hiljattain Suomesta turvapaikan saaneiden nuorten aikuisten kanssa ja se tarjoaa luovia vastauksia maahanmuuttoon ja identiteetin rakentamiseen.

Poliittinen ja poeettinen oli sanapari, johon palasimme, ja siitä tuli kehys, jonka puitteissa pyysimme taiteilijoita ympäri maailman kommentoimaan asiaa. Tänä vuonna järjestimme taas avoimen teoshaun uudesta näkökulmasta: Kaikki kokemukseen tai maineeseen katsomatta saivat hakea teoksellaan osaksi festivaalia, ja saimme yhteensä 350 ehdotusta noin 50 maasta. Koostimme suuren osan festivaalin ohjelmasta tästä valikoimasta.

Meillä on myös muita erilaisia projekteja festivaalin aikana ja sen liepeillä: järjestämme toisen kerran Future DiverCities -taiteilijalaboratorion viikkoa ennen festivaalia. Labissä neljä kansainvälistä taiteilijaa tutkii, kuinka digitaaliset teknologiat voivat laajentaa sosiaalisesti sitoutuneita taiteellisiä käytäntöjä. Lisäksi vuoden 2016 ANTI Festival International Prize for Live Art -voittaja Terike Haapoja tuo uuden tilausteoksensa festivaalille. ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnosta on nopeasti tullut yksi maailman kiinnostavimmista kulttuuripalkinnoista, ja vuoden 2017 voittaja julistetaan palkintojuhlassa festivaalin aikana.

Innolla ja sydämellä kutsumme sinut tutustumaan vuoden 2017 vetiseen tarjontaan. Veden roolia elämässämme pohtiviin teoksiin voi törmätä kaikkialla kaupungissa. Toivottavasti ei sada vettä!

Johanna Tuukkanen & Gregg Whelan