Curatorial Statement 2020

17.8.2020

Maailma on muuttunut siitä, kun viimeksi kokoonnuimme Kuopioon kokemaan ja juhlistamaan ANTI-festivaalia. Kokoontumiseen ei ole koskaan aiemmin – koko elinikämme aikana – liittynyt niin monimutkaisia kysymyksiä ja ongelmia kuin kuluneena vuotena. Näihin ongelmiin ei ole löytynyt ratkaisua vielä nytkään, kirjoittaessamme tätä tekstiä elokuun puolessa välissä. Kirjoittamista edeltävien kuukausien aikana mietimme, miltä tulevaisuus oikein tulee näyttämään kaikille meille, jotka haluamme kokoontua Kuopioon maailman eri kolkilta.

Tämän vuoden festivaalin teemaa – ruokaa – alettiin pohtia jo joitakin vuosia sitten. Teema kattaa ruoan lisäksi siihen liittyvän ruoanlaiton, syömisen, kasvattamisen, maanviljelyn, tarjonnan – lista on pitkä, ruoka on elämän keskiössä. Ruoka on henkilökohtainen, yksityinen, vahvasti sosiaalinen, julkinen, poliittinen aihe; se puhuttelee teollisuutta ja tuotantoa sekä mikrotason, paikallista, kansallista ja kansainvälistä taloutta ja ekosysteemejä; se on yhtä aikaa globaali ja kotimainen; se on usein, ehkä aina, sukupuolitettu; se liittyy kehoihimme, tapaamme nähdä muut ihmiset sekä tapaamme kokea itsemme. Tiedämme nyt paremmin kuin koskaan ennen koko ihmiskunnan historian aikana, että ravintoon liittyvät virheet voivat johtaa ihmiskunnan tuhoon. Tiedämme myös, että kun meiltä viedään pois mahdollisuus istahtaa yhdessä aterian äärelle ystävien tai perheenjäsenten kanssa, jokin on pahasti pielessä: haluamme syödä yhdessä – se on inhimillistä ja tuntuu hyvältä.

Kun aloimme pohtia tämän vuoden festivaalin teemaa, emme olisi millään osanneet arvata, miten ongelmalliseksi ruokaan liittyvät aiheet ja pohdinta muodostuvat vielä vuonna 2020. Mutta vaikka ihmisten kanssa kokoontuminen on tällä hetkellä vaikeaa, ei se kuitenkaan tarkoita, ettei sitä kannattaisi yrittää. Siispä jos se on suinkaan mahdollista – jos kokoontuminen on nyt turvallista ja toiveidemme mukaista taiteilijoina ja yleisönä, jos voimme toteuttaa sen yhteisöllisesti toimimalla – niin kokoonnutaan, keksitään keino nauttia yhdessä 19. ANTI-festivaalin antimista syksyllä 2020.

Takaamme, että luvassa on mahtava festivaali, jolla ruokaa (ja juomaa, eipäs unohdeta juomaa) lähestytään yllättävistä, provokatiivisista ja ainutlaatuisista näkökulmista. Projektit vaihtelevat intiimeistä yhteisöllisiin, meille avautuu ikkuna tuntemattomien kotielämään ja saamme tilaisuuden tutustua uusiin ihmisiin. Syömme yhdessä, ajattelemme yhdessä, kävelemme yhdessä, ja olemme yhdessä tavalla, joka ei ehkä ole ollut toviin mahdollista. Tarjolla on myös erinomaista kahvia. Pidämme turvallisuudesta huolta – festivaali on luonnollisesti suunniteltu niin, että kaikki turvallisuuden kannalta oleelliset seikat otetaan huomioon.

Shortlist LIVE -tapahtumakokonaisuus järjestetään nyt toista kertaa osana tämän vuoden festivaalia, ja olemme innoissamme, kun saamme esitellä neljä ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnonsaajiksi ehdolla olevaa taiteilijaa sekä paikalla että etänä järjestettävien esitysten avulla. Ehdokaskaarti ja heidän teoksensa ovat ainutlaatuisia ja näin kuvastavat hyvin tätä ainutlaatuista vuotta. Älä jätä tätä ohjelmistomme erityislaatuista osaa väliin – palkinnonjako on aina jännittävä tilaisuus ja ehdokkaiden kanssamme jakamat teokset henkeäsalpaavia.

Tehdään siis jotakin, mikä on ollut kovin vaikeaa tänä vuonna: kokoonnutaan yhteen. Tehdään niin samalla tiedostaen, että monet ihmiset ympäri maailmaa eivät pysty tällä hetkellä samaan, että me olemme onnekkaita, koska meille se on mahdollista, ja arvostamme kokemusta uudella tavalla – olemmehan muillakin elämänalueilla oppineet, ettei yksinkertaisia nautintoja kannata pitää itsestäänselvyyksinä. Ei sillä, että ANTI-festivaali olisi yksinkertainen: se on monimutkainen, intensiivinen, tuhti ja aromaattinen nautinto niille, jotka suosivat täysin poikkeuksellisia makuja.

Johanna Tuukkanen & Gregg Whelan
Taiteelliset johtajat