Vuoden 2017 live art -palkinnon raati ja ehdokkaat julkaistu

Tiedote 28.7.2017

ANTI – Contemporary Art Festival järjestetään jälleen Kuopiossa 19.-24.9.2017. Festivaali huipentuu ANTI Festival International Prize for Live Art -palkinnon jakoon.

Neljättä kertaa jaettava palkinto on mailman ainoa live art -taiteen palkinto, arvoltaan 30 000 €.

Neljä valovoimaista nykytaiteilijaa ja -ryhmää ympäri maailmaa kisaavat palkinnosta:

Tania El Khoury (Libanon)

Tania El Khoury on libanonilainen live art -taiteilija, joka työskentelee Lontoossa ja Beirutissa. Hän luo interaktiivisia installaatioita ja esityksiä, joissa yleisöllä on aktiivinen rooli. El Khouryn teoksia on esitetty viidellä eri mantereella, museoissa ja julkisissa tiloissa. Hän on ollut ehdokkaana useiden kansainvälisten taidepalkintojen saajaksi ja voittanut Total Theatre Innovation and the Arches Brick -palkinnon.

El Khoury työstää parhaillaan taiteellista väitöskirjaansa Royal Hollowayssa, Lontoon yliopistossa. Hänen tutkimuksensa ja julkaisunsa keskittyvät live art -taiteen interaktiivisuuteen Arabi-kevään jälkeisenä aikana.

Hän on myös yksi Dictaphone Group -kollektiivin perustajajäsenistä. Beirutlainen Dictaphone Group on urbaania tutkimusta ja paikkasidonnaisia esityksiä tekevä kollektiivi.

tania_newspaper

www.taniaelkhoury.com

Sethembile Msezane (Etelä-Afrikka)

Msezane tuo työssään esiin historian rakenteita, myyttien rakentumista ja sen, kuinka musta naiskeho loistaa poissaolollaan julkisissa tiloissa ja veistoksissa. Hänet muistetaan erityisesti esiintymisestään John Cecil Rhodesin muistopatsaalla, Kapkaupungin yliopiston edustalla vuonna 2015.

Mezanen merkittävimpiä teoksia ovat Women’s Work and The Art of Disruptions Iziko South African National Galleryssä (2016), Dis(colour)ed Margins National Gallery of Zimbabwessa (2017), Re[as]sisting Narratives Amsterdamin Framer Framed -galleriassa (2016), ja viimeisin teos, Kwasuka Sukela Johannesburgin MOMO-galleriassa.

Sethembile Msezane- Chapungu- The Day Rhodes Fell (2015) HR

www.sethembile-msezane.com

Alexandra Pirici (Romania)

Alexandra Pirici on taiteilija, jonka tausta on koreografiassa. Hän hyödyntää kuitenkin työssään myös esitystä, kuvataidetta ja musiikkia. Hänen teoksiaan on esitetty Venetsian Bieannalessa (Romanian Pavilion for the 55th edition of the Bienniale), Tate Modern -museossa, 9. Berlin Biennalessa, Manifesta 10:ssä, Pariisin Pompidou-keskuksessa, Colognen Museum Ludwig -museossa, 12th Swiss Sculpture Exhibition -näyttelyssä, Van Abbemuseumissa, Berliinin Hebbel am Ufer -festivaalilla ja Varsovan Museum of Modern Artissa. Vuonna 2015 Bukarestin National Dance Center myönsi hänelle “Excellence”-tunnustuksen. Tänä vuonna Pirici osallistuu kymmenettä kertaa järjestettävään, kansainväliseen taidenäyttelyyn, Skulptur Projekte Münster.

4. Alexandra Pirici, Leaking Territories, 2017


the vacuum cleaner (UK)

The vacuum cleaner työskentelee monialaisesti esityksen, installaation ja elokuvan parissa ja käsittelee teoksissaan yhteiskunnallisia aiheita kuten kulutuskulttuuria ja mielenterveyttä. Hän tekee niin soolo-esityksiä kuin suuria osallistavia tapahtumia. Lähestymistapa voi olla hienovarainen tai äärimmäisyyksiin menevä, mutta aina ennakkoluuloton, provosoiva ja leikkisä.

The vacuum cleanerin teoksia on esitetty ympäri Iso-Britanniaa. Viimeisimpiä merkittäviä tilaustöitä ovat esimerkiksi Welcome Collection Broadmoorin sairaalassa ja FACT. Kansainvälistä mainetta hän on kerännyt esiintymällä Itävallassa, Festspielessä ja Belgiassa, Vooruit-keskuksessa. The vacuum cleanerin elokuvia ovat tilanneet isobritannialaiset televisiokanavat BBC ja Channel 4. Lisäksi hän oli Tate Modern -museon residenssitaiteilija 2016-2017.

Vacuum pic

www.thevacuumcleaner.co.uk

Kansainvälinen raati

Vuoden 2017 live art -palkinnon voittajan valitsee jälleen kansainvälisistä taiteen huippuammattilaisista koostuva raati. Puheenjohtajana toimii Fiona Winning (AU), joka on tunnetaan Sydney Festivalin entisenä ohjelmistojohtajana ja nykyisin yhtenä Australia’s National Institute of Dramatic Arts’ landmark Master of Fine Arts (Cultural Leadership) -ohjelman suunnittelijana.

Raadin muut jäsenet ovat Live Art Development Agencyn perustajajäsen Lois Keidan (UK), joka on työskennellyt myös Lontoon Institute of Contemporary Artsin Live Arts -ohjelman johtajana, ja Pariisissa asuva taiwanilainen taiteilija ja kuraattori River Lin (TW), joka työskentelee monipuolisesti esitys- ja kuvataiteessa.


“Tänä vuonna palkinnonsaajaehdokkaina on neljä mukaansatempaavaa taiteilijaa ja tämä on hyvä hetki pysähtyä pohtimaan heidän taiteensa laajalle ulottuvia merkityksiä, juhlia heidän työtään ja yleisesti huomioida live art -taiteen kasvava asema kulttuurikentällä”,

hehkuttavat ANTI-festivaalin taiteelliset johtajat Johanna Tuukkanen ja Gregg Whelan.


ANTI Festival International Prize for Live Art jaettiin ensimmäisen kerran ANTI – Contemporary Art Festivalilla Kuopiossa 24.9.2014. Joulukuussa 2014 ANTI-festivaali julkisti palkinnon jatkuvuuden, ja vuonna 2017 Saastamoisen säätiö teki rahoituspäätöksen tuleville neljälle vuodelle.  Maailman ainoan kansainvälisen live art -palkinnon kokonaisarvo on 30 000 euroa. Palkittu taiteilija tai -ryhmä saa 15 000 euron arvoisen rahapalkinnon ja samansuuruisen tuotantoavustuksen uuden teoksensa tuomiseksi seuraavan vuoden ANTI-festivaalille.

sas_logo_1

Lue lisää verkkosivuiltamme!

Kansainvälinen viestintä:

BRERA_Logo